Dürbün Ayarı
Dürbünü doğru takmak ve tam olarak yerine oturtmak konusu uzak mesafe isabet atış sistemi kullanırken en önemli husustur. Dürbünden baktığınızda filmlerde görmeye alıştığınız gibi tam bir yuvarlak net obje görüntüsü varsa tam iç görüntü yakalanır. Atış sırasında tam iç görüntüyü yakalamadan ya da rahat bir atış pozisyonu almadan tetiğe basarsanız artikılı hedefte görseniz bile görüntü kaydığından nişan noktası (point of aim) ile vuruş noktası (point of impact) çok farklı olur.
İlk başta silah sisteminin (yivli av tüfeğinin) hangi pozisyonda olursa olsun vücudunuza iyi oturması gerekir. Dürbünden, yukarıda bahsettiğimiz tam iç görüntüyü ancak tüfekle rahat bağlantı kurarsanız alabilirsiniz. İkinci önemli nokta da atış sırasında görüntüyü kaybetmeyecek şekilde dürbüne yaklaşmanızdır. Böylece dürbün görüntüsü tam ve net olarak gözünüzün önüne gelinceye kadar tüfekle vücudunuzun bağı ve dürbünle gözünüzün bağı kurulur. Bu bağlantıyı rahatça yakaladığınızda uzun süreler atış yapsanız bile vücudunuz yorulmaz. İsabetli olmanın önündeki en büyük engel atıcının bu düzenlemeleri yapmadan tetiği çekmesidir.
Rüzgar Hesaplama Nasıl Yapılır?
Tüfekle ve dürbünle gerekli bağlantı sağlandıktan sonra atıcıların en çok zorlandığı konunun rüzgar hesaplama olduğunu görüyoruz. Kaçırılan atışların birçoğu da rüzgarı yanlış yorumlamaktan kaynaklanır. Bu yanlış yorumlama iki şekilde ortaya çıkar: ya şiddeti yanlış hesaplanır ya da yönü karıştırılır. Ama her ne olursa olsun bir atıcının yapacağı en büyük hata atış yapmak için rüzgarın dinmesini beklemektir. Nereden veya nasıl yayıldı kesin bilinmemesine rağmen özellikle uzak mesafelerde farklı birkaç yön ve şiddette mermiyi etkileyecek olan rüzgarın dinmesini beklediyseniz mevsimin değişmesini beklemek zorunda kaldınız demektir.
Keskin nişancılar, çok ekstrem bir durum olmadıkça (+20mph gibi) rüzgarı hesaba katarak yönünü ve şiddetini değerlendirip ona göre atış yaparlar. Atış yaparken rüzgar hesaplanır, belirli aralıklardaki durumuna bakılır mermiyi nereye ne kadar çekeceğine önceden belirlenmiş hesaplamalarla karar verilir ve buna göre atış gönderilir. Bu hesaplama için atıcı tarafında balistik rüzgar hesaplayıcılar kullanılsa da keskin nişancılar okullarda hiçbir cihazdan yardım almadan atış yapmayı öğrenirler. Rüzgar hesaplama, özellikle pratik yapılmasını ve mermi harcanmasını gerektiren bir konudur.