DOPE Nedir? Nasıl Uygulanır?

  • Zekican KOĞUŞ Zekican KOĞUŞ

dope nedirEvet; belki hiç karşınıza çıkmamış bir terimdir DOPE ama bir uzak mesafe atıcısı için aslında en önemli uygulamadır. Tabi masanın üzerinden çok kuvvetli kalibrelerle bile yakın mesafeye (1000metreye kadar) atan bir atıcı için hiçbir önemli olmayan bir olgudur. Ve aslında uzak mesafenin yeteneğe değil de değişkenleri kontrol altına almaya bağlı olduğunu gösteren en önemli kanıttır. Günümüz atıcılarında olan (olduğu düşünülen) “yetenek” uzak mesafelere gelince bize bir türlü yardımcı olmaz.

Neden mi? Bilimsel çalışmayıp, atış yaparken kamp sandalyesine oturup masanın üzerinden 1000 metrede bile .338 Lapua Magnum ile bile hedefi göğüsten vurmak için 10 mermi harcamak demektir doğuştan yetenekli olmak. Bu kalibrede silah alabilecek maddi olanağı olan herkes yeteneklidir ve çok iyi atış yapıyor eminiz. Ve maalesef bu durum bizi daha uzak mesafelere çıkartamayacaktır. Bu kadar yüksek egoya sahip olduğumuz ve hiç kullanmadığımız için DOPE terimi maalesef İngilizcedir ve Data On Previous Engagement Önceki Angajmandaki Veri anlamına gelir.

Uzak mesafe atışlarında isabetli olmanın yolu, temel olarak önceki uygulamalardaki veriyi yazmaktan geçer. Bu veri dürbünün içindeki artikılı ayarlarken dürbünün kaç metrede sıfırlandığı ile başlar; sıfırlamanın hangi hava koşullarında saat kaçta yapıldığı, rüzgar varsa şiddeti ve ilk atışta(temiz soğuk namlu durumunda-CCB) soğuk kalan namlunun trajektörü nasıl etkilediğine kadar gider. Bu değişkenlerin en aza indirilmesi atıcının ilk atışta bile hedefine ulaşmasını kolaylaştırır çünkü mesafe arttıkça Coriolis etkisi diye bilinen dünyanın kendi etrafında dönüş hareketinin bile mermi trajektörünü etkilemesi söz konusudur.

Bu yüzden herhangi bir atıcı pratik yaptıkça daha zengin bir DOPE kaynağına ulaşacak ve bir sonraki atışında kaçırma ihtimali en aza inecektir. Daha uzak mesafelere daha isabetli atışlar yapmak ancak verileri kontrol altına almakla olur. Hatta konuyu araştırdıkça göreceğiz ki DOPE uygulaması, atıcının ne atıcısı olduğuna göre değişkenlik gösterir. Örneğin, SWAT sniperı 50-500 yarda arası ilk atışta hedefi vurmak için atışlar yapıyorken USMC deniz piyadesi sniperları düşmanı imha etme amacıyla anti-personel olarak 100-2000 yarda arası angaje olurlar. trajektor.com.tr ana sayfasında muhteşem bir atışla hedefi silahından vurarak etkisiz hale getiren SWAT timi keskin nişancıları izleyebilirsiniz.

  • Atılan mesafe yakın bile olsa; dürbün, tüfek ve mermiden en yüksek verimi almak için merminin hedefte ulaştığı yerin tam olarak nişan alınan yer olması gerekir.

dope nasıl uygulanırNeden artikılın orta noktası değil de “nişan alınan yer”? Bazı atıcılar –bir atışın ardından ikincisini yapanlar, genelde rüzgar ve dönüş çekmesi faktörünü dürbün taretinden değil de artikıl bazında sağa ya da sola nişan alarak kontrol altına alırlar. Bu nedenle her zaman her atış tam ortaya denk gelmez. Dürbün, namludan çıkan çekirdeğin gideceği yere ne kadar yakınsa atış o kadar başarılıdır. Bu durum sniperlar arasında Point of Aim-Point of Impact (Nişan Noktası-Atış Noktası) olarak bilinir.

DOPE uygulaması yapmak için öncelikle atıcının yanında taşıyabileceği, bütün bilgileri kaydedecek kadar büyük ve dayanıklı bir deftere ihtiyacı vardır. Daha sonra tüfek marka/modeli, kullanılan mermi kalibresi/markası, tarih saat hava sıcaklığı, rakım, rüzgâr, atış yapılan mesafe, sıfırlama değeri, eklenen MOA-MilR sayısı yazılarak gelecek atışlar için değerli kaynak oluşturulacak bilgiler kaydedilir.

Burada amacımız uygulamayı açıklamak değildir, kaldı ki bu uygulama bir makaleyle açıklanabilecek bir uygulama da değildir. Bizim buradaki amacımız doğru bilinen yanlışları ya da hiç bilinmeyen doğruları atıcı ile buluşturmaktır. DOPE konusunu “Veri Defteri Oluşturmak” başlığında teorik uzak mesafe atış derslerimizde görebilirsiniz.