Sıkça Sorulan Sorular

Ateşli silah eğitimi, tabanca, tüfek, taktik atıcılık, keskin nişancılık ve hayatta kalma konularında sıkça karşılaştığımız soruların cevabını sizin için hazırladık.
 
Merak ettiğiniz bir konu olduğunda aşağıdaki formu doldurarak sorabilirsiniz. Sorunuz kısa sürede cevaplanıp yayınlanacak ve size e-posta ile bilgi verilecektir.

Evet, her keskin nişancı eğitimi alarak bir yerlere geliyor.

Keskin nişancılık sadece devletler ve özel güvenlik güçleri bünyesinde kullanılan özel amaçlar doğrultusunda hareket eden özel operatörlerdir. Bu yüzden kurumların keskin nişancı okullarına giderek keskin nişancı olabilirsiniz.

Ancak bu durumun bizim sivil eğitim programları ile bir ilgisi yoktur. Çünkü bizim sivil eğitimlerimiz amatör silah sahiplerini başarılı uzak mesafe isabet atıcısı yapma amacıyla yapılmaktadır.

Keskin nişancı timleri ile yaptığımız çalışmalar ise sivil atıcılara kapalı olarak yürütülmektedir.

Tabi ki. Adınıza kayıtlı bir silah ruhsatınız varsa dilediğiniz seviyedeki ateşli silah eğitim programlarıyla çalışabiliriz.

Tabi ki. Hiçbir programda cinsiyet ayrımı bulunmuyor. Bugüne kadarki tecrübelerimiz isteyen bütün kadınların ateşli ve ateşsiz silahlar, bıçak, hayatı idame konularında oldukça başarılı olduklarını bizlere gösterdi. Bu düşünceyle, kadın ve erkek takımları olan bir rugby takımını destekliyoruz (Ankara Frigler).

Tabanca, yarı otomatik tüfek ve hayatı idame kursları için iki günlük programlar ile başlıyoruz.

Uzak mesafe isabet atıcılığı kurslarında ise beş günlük bir program uyguluyoruz. Çoğunlukla Pazartesi sabah başlayıp Cuma günü akşam bitiriyoruz.

Eğitim almaya karar verdiğinizde sizinle paylaşacağımız malzeme listesini tamamlayıp zaman ve yer konularını netleştirip eğitim yapacağımız bölgede buluşuyoruz.

Birincisi kimse sizi belirli bir amaç olmadan ve belirli bir yetkiye sahip olmadan keskin nişancı yapamaz. Eğitimler konusunda en hassas olduğumuz konular da öğrencilerimizin güvenliği ve kendi güvenliğimizdir. Devlet tarafından silah ruhsatı taşımaya uygun görülmeyen sivillerle ateşli silahları çalışmamız hem kanuna uygun değildir hem de vicdani sorumluluk duyduğumuz için uzak durduğumuz bir konudur. Bu yüzden herhangi birinin silahıyla farklı birine ders vermeyi uygun görmüyoruz.

Balistik; sözcük anlamıyla atılan bir cismin her konuda incelemesi olarak kabul edilir. Terim anlamında ise askeri fizikte düşmana atılan cisimleri inceleyen bilim dalıdır.

İki ana başlıkta açıklanabilir;

İç Balistik: Atılan ya da fırlatılan cismin hedefe ulaştıktan sonra hedef içindeki tahribatı inceler.

Dış Balistik: Atılan ya da fırlatılan cismin hedefe ulaşıncaya kadar uğradığı iç ve dış etkenleri inceler.

Balistik silahlar kendini savunma amacı ile birlikte yarışma amacıyla da kullanılır. Balistik sözcüğünün anlamı da bununla paraleldir; antik devletlerde kuşatma amaçlı kullanılan büyük oklar atan yer araçlarına “ballista” adı verilirdi. Balistik ise doğrusal ilerleyen objeleri temsil etmektedir. Ancak aslında doğrusal ilerlerken dış etkenlerden kaynaklı parabole dönüşen yapıları içeren bilimin adıdır.

Nişancı, askeri timlerde tim içinde düşman unsurlara isabetli atışlar göndermekle görevli elemana verilen sıfat. İngilizce Marksman olarak tanımlanır ve keskin nişancılardan farkı bir tim dahilinde görev yapmasıdır.

Data On Previous Engagements teriminin kısaltmasıdır. İngilizce “Önceki Angajmanlardaki Veri” anlamına gelir. Konuyla ilgili DOPE Nedir? Nasıl uygulanır? Adlı blog yazımıza bakabilirsiniz.

Yivli: İçinde genelde saat yönünde kanallar bulunan; ateşlenen cismin daha hızlı ve düz gitmesini sağlayan yiv ve set bulunan namlulara verilen genel tanımlama. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu sitesinde bu tüfekler “Yivli Av Tüfekleri” olarak geçmektedir. Muharebe silahlarında ve makineli tüfek namlularında da yiv ve setler bulunur.

Nasıl nişancı olunacağıyla ilgili birçok farklı olanak olduğundan tek bir yazıyla buna cevap vermemiz biraz zor olacaktır. Terim anlamında nişancılık içinse güvenlik güçleri tarafından görevlendirme ile yapılmaktadır.

Bunları aşağıdaki üç yazımızda görebilirsiniz;

https://trajektor.com.tr/keskin-nisanci-olmak-icin-hangi-okula-gitmeliyim/

https://trajektor.com.tr/yivli-tufek-egitimi/

https://trajektor.com.tr/atesli-silahlar-egitimi/

Sniper timi; iki kişiden oluşan, kendi mürettebatı olan (atıcı, gözlemci) ve görevlendirmelerde özellikle timin önünde kamuflajdan yararlanarak görev alan gözlem unsurudur. Sniper timleri görevlendirmeleri muharebede görev alan timlerden farklı şekilde bu timleri korumak ve muharebe için bilgi toplamak amacıyla çalışmalarını timden bağımsız olarak yürütürler.

Atılan ya da fırlatılan cismin dönerek daha fazla ivme kazanıp dış etkenlerden daha az etkilenerek hedefe ulaşması için namlu içine açılan kanallara yiv-set adı verilir. Oyulan ve aşağıda kalan bölümlere yiv, yukarıda dönmeyi sağlayan bölümlere set adı verilmiştir.

Sorunun cevabını Zekican Koğuş’tan dinleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=zAzs0kupqZA&t=31s

Sizde Merak Ettiğinizi Sorun