Keskin Nişancı Olmak İçin Hangi Okula Gitmeliyim

  • Zekican KOĞUŞ Zekican KOĞUŞ

keskin nişancı olmak için hangi okula gitmeliyim

Keskin nişancı olmak; gerçekten büyük sorumluluk isteyen, insanın türlü fiziksel ve ruhsal sorunlarla başa çıkarken işini yapmak zorunda olduğu bir meslek. Öğrenilenlerin sahada uygulanması hayli zor olan ve çok fazla kişisel çaba gerektiren bu mesleği ülkemizde yapabilmek için ancak güvenlik güçleri bünyesinde bir kariyer planlamanız gerekli.

Herkesin polis-asker olmaya hevesi mutlaka vardır; bu hevesin kariyer planlamasına dökülmesini bir besin piramidine benzetebiliriz. Ancak en üst kattakinin harcadığı eforu sarf ederek onun bulunduğu kata ulaşabilirsiniz. Yani bilgisayar masasının başından, salon kanepesinden, aslında sevmediğiniz ama vakit geçirdiğiniz arkadaşlarınızın yanından kalkıp olmak istediğiniz kişinin kim olduğuna karar vermekle başlamak zorundasınız. Hatta bunu sadece keskin nişancılıkla ilgili değil, hayatın bütün evrelerinde düzenli olarak yapmalısınız.

Sniper Takımı Ne Yapar?

keskin nişancı olmak için hangi okula gitmeliyim - 5Konuya dönersek; bir keskin nişancının en çok yaptığı iş gözlemdir. Bilgi toplamak, bunları rapor etmek ve gelmesi muhtemel tehlikelerin boyutlarını hesaplamaktır esas yapılan iş. Irak Savaşı boyunca bir sniper takımı günde altı (6) hedefe angaje olduğunda takım üyeleri bile sayıca çok hedefe angaje olduğundan bahseder. Günün 24 saat olduğunu düşünürsek ve 6 hedef dersek; ortalama 4 saatte ancak bir hedefe angaje olursunuz. Mesaisi olmayan bir meslek olduğundan dolayı da bazı koşullarda görev süreniz birkaç gün sürecektir. Bu durumda pozisyonunuzu ele vermeyerek gözlem yapabilecek kadar sağlam sinirlere ve duyulara sahip olmanız gerekir. Keskin nişancılığın gerektirdiği en önemli özellik çok kuvvetli bir psikolojidir.

Keskin nişancılık sadece dürbünden bakıp atış yapmak değilse nedir?

Öncelikle görünmeden görmektir. Bu yüzden 25 hatta 35 kat büyüten dürbünler kullanılır ve kamuflajdan faydalanılır.

Keskin nişancı olmak için ne yapmalıyım?

Öncelikle bunun eğitimini almalısınız. Yurt dışında sözleşme ile çalışan güvenlik firmaları da profesyonel keskin nişancılar yetiştirdiği için bu eğitim sadece asker-polis kanadında değildir ancak Türkiye’de keskin nişancı eğitimi sadece askerlere ve polislere verilmektedir. Bunun için öncelikle muharip güvenlik güçlerine katılıp (polis-asker-jandarma) sonra keskin nişancı timlerinin seçmelerine başvurabilirsiniz.

keskin nişancı olmak için hangi okula gitmeliyim - 2

Neden her silahı olan keskin nişancı olamaz?

Bu aktiviteyi meslek edinmek için değil de uzak mesafelere başarılı atışlar yapabilmek için yapmak isterseniz o zaman keskin nişancı değil uzak mesafe isabet atıcısı (long range precision shooter) olursunuz. Taktik amaçlar doğrultusunda üretilmiş olsa bile her uzak mesafe atış silah sistemi eğer bir keskin nişancı tarafından kullanılıyorsa o bir keskin nişancı silah sistemidir. Buna karşılık aynı silah, bir keskin nişancı tarafından kullanılmıyorsa uzak mesafe isabet atış silah sistemidir. Bu durumda iki aktivite de birbirinden üstün değildir. Sadece kullanım amaçları ve yöntemleri birbirinden farklıdır. Keskin nişancılardan daha isabetli atış yapabilen uzak mesafe isabet atıcıları olduğu gibi, isabet atıcılarından daha isabetli atış yapabilen keskin nişancılar mevcuttur.

Yine de teleskopik dürbünle kullanılan herhangi bir silah sistemi alan kimse sniper olarak değerlendirilmez. Bunun için uzak mesafe isabet atıcılığını da içeren zorlu bir eğitim süreci bulunmaktadır.

Keskin nişancı olmak için gerekenler: 

1. Öncelikle keskin nişancılık askerlik mesleği  içinde bir sınıftır. Bizim eğitimlerimizin sivil veya güvenlik güçlerine yönelik olması her zaman herkesin eğitim alabileceği anlamına gelmiyor. Hazırladığımız eğitim programları; silahlı kuvvetler mensuplarına ayrı, sivil atıcılara ayrı olarak hazırlanır.
 
2. Eğer uzak mesafe atışlarına uygun ruhsatlı bir ateşli silahınız yoksa ya da güvenlik kuvvetlerinde çalışmıyorsanız, birlikte çalışmamız olanaksız. Çünkü ülkemizdeki yasal düzenlemelere göre başkasının silah sistemi ile uzak mesafe atış eğitimi almanız mümkün değil.
 
Keskin nişancı olmak için gereken şartlar her kurumun kendi keskin nişancılık içtihatları ile belirlenmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü (Polis Keskin Nişancı), Jandarma Genel Komutanlığı  ya da Kara Kuvvetleri içtihadı farklı hazırlanır. İlgili yönetmelikleri tanım/şartları her kurumun kendi bünyesinde sormak daha doğru olacaktır. Ancak “Keskin nişancı olmak istiyorum” derseniz, kendinizi sıkı ve ciddi bir eğitim programına kendinizi hazırlamanız gerekiyor.
 
Bu programın içinde tam teçhizatlı koşmak da var, çamurun içinde kilometrelerce sürünmek de yani sadece “askerde keskin nişancı” olmak yetmiyor. Yani, dürbünün başına geçip gözlem ya da atış yapmak ve bunu meslek haline getirmek bilgisayar oyunlarından alışık olduğunuz gibi sağ tuşa tıklamak kadar kolay bir iş değil.
 
Bunların yanında bir kavram karmaşasını da giderelim:
 

“Keskin nişancı nedir?”

Keskin nişancı, eline üzerinde dürbün bulunan herhangi bir tüfek alıp dürbün başına geçen insan değildir. Keskin nişancı gözlem yapar, kamufle olur. Keskin nişancı gerçekten zor olan kurslarda başarılı olmuş ve çelik gibi sinire sahip insana denir.