Survival Kit ya da Türkçe adıyla Hayatta Kalma Kiti, içerisinde kişilerin acil durumlarda ihtiyaç duyabileceği temel eşyaların bulunduğu kit olarak tanımlanır. Hayatta kalma kitleri genellikle sivil ve askeri uçaklarda, filikalarda ve kurtarma botlarında bulunur. Tehlikeli alanlarda çalışan personelin, şehirden uzakta yaşayanların, doğa maceralarına çıkanların ihtiyaç duyma ihtimaline karşı hazır bulundurduğu bu kitler, acil durumlarda kişiye temel ihtiyaç malzemelerini içerir.
Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle ülkemizde gelişen kampçılık faaliyetleri sonrasında arazide yardımcı olacak malzemeleri hayatta kalma kiti şeklinde tanımlamak mümkündür. (Tabi bu kitlerin içinde, arazide zor durumda kalındığı takdirde kullanılması amaçlandığından ızgara ve muhtelif keyifli aktiviteleri yapacak malzemeler bulunmaz.) Hayatta kalma kitinin içerisinde bulunan malzemeler hayatı idame koşullarına ve yardım ulaşana ve kişi kendini emniyete alana kadarki kalma süresine bağlı olarak değişir. Hayatta kalma kitleri basit fermuarlı bir kalemliğin içine yerleştirilmiş ıvır zıvırdan daha fazlasını içermelidir. Gerçek bir hayatta kalma kiti gerçek anlamda acil ihtiyaçları giderecek malzemelerden oluşur ve kullanıcıya mahsur kaldığı süre boyunca yaşam desteği sağlar.
İçeriğindeki malzemeler düşünülen senaryoya ve coğrafi koşullara göre değişkenlik gösterse de “azı karar çoğu zarar” mantığıyla hazırlanır. Örnek verecek olursak; savaş pilotlarının fırlatma koltuklarının altında bulunan hayatta kalma kitleri ile filikalarda bulunan hayatta kalma kitleri doğal olarak farklılık gösterecektir. Bunun nedeni pilotların ihtiyaç duyduklarında düşman arazide yalnız kalabilme ihtimalidir. Pilotlar için oluşturulan hayatta kalma kitlerinde cephane, patlayıcı, uydu telsizi, su takviyesi, vurulma ihtimaline karşı şarapnel yaralarına yönelik ilk yardım kiti bulunurken bir doğa yürüyüşçüsünün hayatta kalma kitinde bu kadar kritik ekipmana ihtiyacı olmayacaktır.
Hayatta Kalma Kiti İçinde Neler Bulunur?
Çakı/Bıçak
“İyi bir komando, elinde tek bir bıçakla günlerce orman arazisinde yaşayabilir.” sözüyle aynı doğrultuda, hayatta kalma kitinizde bir bıçak olması kritik durumlarda çok işinize yarayacaktır. Biz de hayatı idame kursları müfredatlarında çalışmalarımızı bıçaklar üzerinde yoğunlaştırdık.
Pusula
Eğer yalnızsanız ve insandan uzaktaysanız, anlık hedefinizi ve gideceğiniz yönün tayinini yapmanız gerekir. Gitmeniz gereken yöne sapmadan ulaşmanızı sağlayan bu el aleti, hareket kabiliyetinizi önemli ölçüde artıracaktır. Bu yüzden pusula hayatta kalma kitlerinin en önemli ekipmanlarından biridir.
İp
Bütün toplama ve birleştirme işlerinin en kilit oyuncusu olduğu için farklı boyda ve kalınlıkta ipinizin olması işlerinizi kolaylaştıracaktır. Hayatta kalma kiti içerisinde yer alacak iplerin kalitesi dayanabileceği yükü artırdığından ipin dayanıklı olması ve kolay taşınabilmesi önemli.
Fener
Acil bir durumda, neyle karşılaşacağınız ya da hangi şartlarda konaklama yapacağınız belli değil; mağara içinde ya da karanlık bir ormanda vakit geçirmeniz, yaralı birini aramanız gerekebilir. Güçlü ve uzun süre dayanabilen fenerler aydınlatma problemini ortadan kaldırır.
Düdük
Doğanın bilinmez atmosferinde düdük yer belirleyici en pratik ekipmanlardan biridir. Yer belirtmekle birlikte basit düzey iletişimi de kolaylaştırır.
Acil Durum Battaniyesi
Hayatta kalma kiti içerisinde yer alan acil durum battaniyesi ısıyı yansıttığından birçok farklı işe yarayacaktır. Bu kitlerin en önemli özelliği, tek bir işe yaramaktansa birden fazla işe yarayıp taşınacak yükü hafifletecek malzemeler kullanılması amaçlanıyor.
Yağmurluk
Şehir yaşamında dahi sıklıkla ihtiyaç duyulan yağmurluk doğanın tekinsiz ve belirsiz atmosferinde ani bastıran yağmurdan korumada etkili bir yardımcıdır. Korunaksız bir yerde kalıp yağmur ve rüzgar yemeniz sizi hasta edip hayata tutunmanızı zorlaştırır. Çünkü kaybolma ve yalnız kalma durumunda en çok mücadele etmeniz gereken problemler psikolojik olanlardır.
Ateş Başlatıcı
Kibrit, çakmak, tutuşturucu, çıra gibi ateş ihtiyacını karşılayacak ekipmanlar doğadaki temel ihtiyaçlardandır. Sadece ısınmayı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yemek pişirme, vahşi hayvanları uzak tutma, yer belli etme gibi faydaları da vardır. Ateş sizin yalnızken en iyi arkadaşınız olacaktır.
Flaster
Sade bir yara bandından ziyade birçok işi aynı anda yapabileceğiniz bir rulo flaster, ilk yardımdaki en önemli yardımcınız olacaktır.
Turnike
Boğucu sargı yöntemi olan turnike, kanamalı yaralanmalarda kan kaybını engellemek için kullanabileceğiniz en önemli ilk yardım aracıdır. Turnike damarları sıkıştıracağından, atardamarlardaki kanamayı kontrol altına almayı sağlar ve hastanedeki müdahaleye kadar kan kaybını engeller.
Dezenfektan
Dezenfektan, yaralanmalarda cildi dış etkenlerden arındırmak amacıyla kullanılır. Yara bakımının en temel müdahale ekipmanı dezenfektan, yaralı dokuda enfeksiyon oluşmasını engeller.
Yanık Kremi
Cilt yanıklarına anında soğuk kompres yapmak, yanık kremleriyle müdahale etmek yanığın cilde nüfuz etmesini önlemede etkilidir. Hayatta kalma kit içerisinde de tedbir olarak bir yanık kremi bulundurmakta fayda var.
Sargı Bezi ve Bandaj
Kesilme ve yarılma gibi deri deformasyonlarında sargı bezi, incinme ve burkulma gibi ortopedik yaralanmalarda bandaj çok önemli ilk yardım malzemelerindendir.
Yaygın Hastalıklara Karşı İlaçlar
Bütün hastalıklar kişinin hem fizyolojisini hem de psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Bu şekilde düşünüldüğünde acil durumlarda kullanabilmeniz için sıklıkla görülen hastalıkları engelleyecek medikal yardımcılar (hap ve merhem gibi) bu hastalıkların ilerleyip hayati sonuçlar doğurmasını engelleyecektir.
Eldiven
Lateks eldiven ya da dayanıklı yırtılmaz eldivenler; doğada bir şeyler toplarken, ilkyardım yaparken ihtiyaç duyacağınız iki önemli ekipman. Hayatta kalma kitine eldiven eklemek hafif ve akıllıca bir hamle olacaktır. Örneğin lateks eldivenler steril yara müdahalesinin yanında suyun içinde malzeme taşımak için de sıklıkla kullandığımız bir araçtır.
Islak Mendil
Hijyen kurallarını sürdürmek için en hafif malzemelerden biri olan ıslak mendil. Birçok doğal ihtiyacın karşılanmasında işlerinizi çok kolaylaştıracaktır.
Sabun
Temizliğin olmazsa olmazı sabunlar en başta ellerinizi temiz tutarak şehirde bulunmasanız bile hastalık riskini azaltır. Sıvı ve katı formdaki sabunlarla temizlik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Su Filtre Ekipmanları
Su, insanın en önemli ihtiyacıdır. Dehidrasyonu engellemek ve kaybettiğiniz enerjiyi yerine koymak amacıyla öncelikle içeceğiniz suyun içebileceğiniz kadar temiz olması gerekir. Bazı durumlarda kaynatarak sudaki zararlı mikroorganizmaları imha edebilirsiniz ancak bir ateş yakıp suyu kaynatma olanağını her zaman bulamazsınız. Bunun için hazır filtrelerden ya da tabletlerden faydalanabilirsiniz.
Tabak – Çatal – Bıçak
Tek kullanımlık paketli tabak, çatal, bıçak gibi ekipmanlar pratik, konforlu ve sağlıklıdır. Hayatta kalma kitlerinde yer tutmayacağı ve hafif olduğu için ihtiyaç halinde kullanabilirsiniz.
Hayatta Kalma Kiti Nerelerde Kullanılır?
Hayatta kalma kiti bulunulan senaryoya (doğal afet, ıssız ada, dağda mahsur kalma gibi) göre farklılık gösterir. Düşmüş bir uçaktan sağ kurtulan pilot, batmış bir gemiden kurtulan mürettebat ya da fırtınada evi kullanılamaz hale gelen bir vatandaş bir anda hayatını sürdürmek için bazı temel kuralları uygulamak zorunda kalacağı bir durumun içinde bulabilir. Medeniyetten uzak, iletişim ve ulaşımın imkânsız olduğu, kişinin doğayla baş başa kaldığı ya da bir doğal afetin söz konusu olduğu alanlarda bir yardım kitinin varlığı bile hayat mücadelesinde çok şey ifade eder. Doğada hayatta kalma kiti, yaşanılan zorluklar, edinilmiş tecrübeler sonucunda ortaya çıkmış bir fikirdir. Dağ komandoları, pilotlar, dağcılar, kampçılar tarafından kullanılan bu kitler, doğal yaşam koşulları zor olan bölgelerde yaşayan siviller tarafından da olası bir kaza durumunda kullanılabilir.
Ülkemizde de doğal afetlerle karşılaşıldığından, sürekli kullanacak kadar ekstrem olaylar yaşamasanız bile günün birinde gerekli olma ihtimalini düşünerek seçtiğiniz malzemelerle bir hayatta kalma kiti hazırlamanız faydalı olacaktır.
Hayatta kalma kursları içerisinde hep bahsettiğimiz gibi; bu kitler sizi kurtarmaz. Kendinizi kurtarmanız için gerekli araçları hizmetinize sunarlar. Sizi kurtaracak olan bilgi ve soğukkanlılıktır. Bunun için yukarıda bahsettiğimiz malzeme içeriklerine ihtimaller doğrultusunda eklemeler yapıp, ağırlığını da göz önünde bulundurup olabildiğince hafif tutarak ihtiyacınıza uygun hayatı idame kitini hazırlayabilirsiniz.