Keskin nişancı eğitimi de aslında tıp gibi birçok alanda verilen ve birçok farklı uygulama alanı olan bir eğitimdir. Ucunda hedefe atış yapmak olduğu için eğitimler, ağırlıkla güvenlik güçleri tarafından verilir. Ancak ülkemizde henüz federasyonu olmasa da dünyada spor veya olası tehlikelere karşı hazır olma amacıyla bile eğitim verilmektedir. Tabi bu durumda verilen eğitimin içeriği farklılık göstermektedir.
-Yarışma atıcılığı: Mühimmat hazırlamayı, atış masası oluşturmayı ve belirlenen turnuvalarda en iyi grupman değerini almayı içerir;
-Av için verilen eğitimlerde 300-400 metre içinde hayvana iyi bir atış yapabilme hedeflenir;
-Bunların yanında görevli bulunduğu unsuru düşman saldırılardan uzak tutmak için gözlem ve isabetli atışlar yapan kişilere verilen eğitimler vardır. Bu eğitimler de taktik atıcılığın bir parçasıdır ve keskin nişancı müfredatları bu amaç için kullanım esas alınarak yazılır. Bu alanın içinde de “anti-personel, rehine, özel görev, gözlem” gibi farklı dallar mevcuttur.
Örneğin; polis keskin nişancıları rehine durumlarında saldırganları etkisiz hale getirmeyi amaçlarken gözlemci keskin nişancılar düşman hatlarına yaklaşarak bilgi toplarlar. Bunun için her birimin kendi içinde bir eğitim müfredatı bulunur ve buna göre keskin nişancılar eğitilir. Tabi bu birimler, bazı özelliklere sahip olan güvenlik güçleri için açıktır ve belirli şartlar sağlanmadıkça katılım yapılamaz.