Dünyanın en iyi keskin nişancıları listesinde 6. sırada yer alan Vassili Zaitsev, 1915 – 1991 yılları arasında yaşamış Rus nişancıdır. Vassili Zaitsev, İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin sembol isimlerinden biri olmuştur. Vassili’nin Alman keskin nişancılarıyla mücadelesi, Stalingrad Muharebeleri’nin en önemli çekişmelerinden biridir. Dolayısıyla Vassili’nin bu başarısı “Kapıdaki Düşman” adıyla beyazperdeye aktarılmıştır. Bunun iki nedeni vardır; birincisi komünist olan Sovyet Rusya’nın keskin nişancılarını ön plana çıkarması, ikincisi keskin nişancılığın muharebede her taraf için büyük avantaj sağlaması.
Vassili Zaitsev Ruslar için halk kahramanı kabul ediliyor. Bugün St. Petersburg olarak geçen Stalingrad şehrindeki muharebeler, şüphesiz Batı Cephesi’nin en sert muharebesi olarak kabul edilir. Bu kanlı muharebelerdeki başarısı, Zaitsev’e halk kahramanlığını getirirken aynı zamanda dünyanın en iyi keskin nişancılarından biri olarak tüm dünyada tanınmasını, filmlere, kitaplara konu olmasını sağlamıştır.
Zaitsev ile ilgili anlatılan hikayelerden biri, Nazi keskin nişancı okul komutanı olarak tanıtılan binbaşıyla yaşadığı düellodur. Rivayete göre Zaitsev, keskin nişancı Erwin König ile çok tehlikeli bir kedi-fare oyununa girmiş ve bunu kazanmıştır. Filme konu olan olay da bu hikaye üzerinde kurgulanmıştır. Gerçek olup olmadığı iki tarafın kaynaklarından doğrulanmamış bu hikâye, film endüstrisinin en sevdiği kurgulardandır.
Kullandığı sniper silah sistemi St. Petersburg (Stalingrad) Savaş Müzesinde sergilenen Vassili Zaitsev kimdir? Nişancılığa nasıl başladı? Zaitsev’in katıldığı savaşlar, aldığı madalyalar nelerdir?
Keskin Nişancılığa Giriş
1915 yılında, Rusya’da, Çelyabinsk bölgesine ait Elino köyünde çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen ve çocukluğunda çobanlık yaban Zaitsev, nişancılığa çocukluk yıllarında başlamıştır. Nişancılığı ilk kez büyükbabasından öğrendiği bilinen Vassili’nin bu kadar başarılı olmasının sebebi tüfeklerle ve avcılıkla çocuk yaşlarda tanışması, pratik yapmak için önünde uzun yıllar olması sayılabilir.
Vassili Zaitsev, tarihler 1936 yılını gösterdiğinde Sovyet Pasifik Filosu’na katılmıştır. 1942 yılında ise 1047. Piyade Alayı memuru olmuştur. İlk muharebesini Stalingrad Savaşı’nda tecrübe eden Zaitsev, normal bir piyade olarak katıldığı savaşta 30 askeri öldürdüğünde üstleri Vassili’nin nişancılık kabiliyetini fark etti.
Vassili, zamanla Stalingrad Muharebeleri sırasında piyadelikten nişancılığa geçiş yapmıştır. Üstleri tarafından kendisine verilen Mosin Nagant ile 3 ay gibi kısa bir sürede çok sayıda düşman askerini (ki bu askerler özellikle üst rütbelilerdi) imha etme başarısı göstermesi nedeniyle ülkesi için önemli bir propaganda aracı da oldu. Vassili’nin nişancılık başarıları Sovyetler tarafından sıklıkla basına yansıyor, savaş döneminde moralleri yükseltmek için kullanılıyordu.
Vassili Zaitsev’in keskin nişancılıktaki en önemli başarısı, Sovyet kaynaklarca 10 Ekim – 17 Aralık 1942 yılları arasında Stalingrad’da 225 Nazi askerini imha etmesi olarak kabul edilebilir. Başarıyla imha ettiği düşman kuvvetlerinin arasında 11 Nazi keskin nişancısı da yer alıyordu.
Keskin Nişancılıktan Nişancılık Eğitmenliğine Geçiş
Vassili’nin nişancılık kariyeri ne yazık ki 1943 senesine adım attığı Ocak ayında nişan aldığı gözünden yaralanmasıyla sona ermiştir. Vassili’nin gözü her ne kadar başarılı bir cerrahi müdahaleyle kurtarılsa da keskin nişancı olarak resmi görevlerde yer almasına izin verilmez, göreve bir daha dönemez. Ancak Vassili için bu bir son değildir, zira Vassili sahada bizzat üç yüzden fazla düşman askerini imha ederek kendine unutulmazlar arasında yer edinmiş, keskin nişancılığa bu şekilde veda etmiş ve eğitmen olarak yeni görevine başlamıştır.
Eğitmenlik süresince ise 28 keskin nişancıyı sahaya hazırlamış, ülkesi için kendi gibi keskin nişancılar yetiştirerek hizmet etmiştir. Bununla sınırlı kalmayıp; savaştaki başarılarını yazdığı ve keskin nişancılığın temeli ile ilgili bilgiler içeren iki kitap yazmıştır. Kitaplarının ne kadar başarılı bir içeriğe sahip olduğunu, günümüzde hala Rus okullarında keskin nişancı eğitim kitabı olarak kullanılmasından anlamak mümkündür.
Vassili Zaitsev, sahada keskin nişancılıktaki başarısından dolayı 22 Şubat 1943’te “Sovyetler Birliği Kahramanı” nişanı ile taltif edilmiştir.
İkinci Dünya Savaşı bitip hayat normale dönünce Vassili terhis olmuş ve Kiev’e dönerek bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlamıştır. 15 Aralık 1991’de ise hayata gözlerini yummuş, Kiev, Lukyanivski Askeri Mezarlığı’na defnedilmiştir. Ancak 2006 yılında naaşı Volgagrad’a, Mamayev Kurgan Anıt Mezarlığı’na taşınmıştır.
Kapıdaki Düşman Filmi
Ülkemizde “Kapıdaki Düşman” ismiyle vizyona giren, orijinal ismi “Enemy at the Gates” olan Vassili Zaitsev filmi, İkinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan Nazi – Sovyet karşılaşmasını, Vassili ile Binbaşı König arasında geçen kandırmaca ve heyecan dolu mücadeleyi konu ediniyor. Burada dikkat edilmesi gereken; her ne kadar çok sürükleyici ve heyecanlı sahneler içerse de filmlerin gerçeğin tamamını yansıtmadığı, gerçek tarihin değerlendirilerek ve teyit edilerek okunması gerektiğidir.
Vassili Zaitsev Hangi Savaşlara Katıldı?
- İkinci Dünya Savaşı
- Stalingrad Muharebesi
Vassili Zaitsev Hangi Silahları Kullandı?
Vassili Zaitsev Hangi Madalyaları Aldı?
- Sovyetler Birliği Kahramanı
- Stalingrad Kahraman Vatandaş Madalyası
- 2 Lenin Nişanı
- 2 Kızıl Bayrak Nişanı
- Vatansever Madalyası
- Stalingrad Savunması Madalyası
- Nazi Zaferi Madalyası