Bilinen adıyla keskin nişancı tüfekleri, esas adıyla Keskin Nişancı Silah Sistemleri bir dürbün ve yardımcı malzemelerle uzak mesafelere isabetli ve önceden hesaplanmış atışlar göndermek amacıyla üretilir. Bu silahların atışlar yapılırken yükü taşınmaz ve özellikle bir çatal ayak ya da tripod yardımıyla kullanılır.
Adlarına oyunlardan sıkça rastladığımız keskin nişancı silah sistemleri, öncelikle savunma sanayinin bir parçası olarak, sonrasında da dünya genelinde ordular arasında psikolojik savaşın bir parçası olarak tanıtılıyor. Her üretici ustaca düşünülmüş reklamcılık faaliyetleri neticesinde bir şekilde kendi üretiminin en iyi yönünü ön plana çıkartarak insanlar arasında “en iyisi” olarak adlandırılmayı amaçlar.
Örneklerle açıklayalım;
Accuracy International firması AWP/AWM keskin nişancı tüfekleri için en iyisi olarak anılmak için Counter Strike oyununu kullanmışlardır. Aynı oyunda Steyr Scout da keskin nişancı tüfeği olarak geçer. Amerikalı üreticilerin baskın olduğu bir piyasada özellikle M110, SR-25, M21, M24, M40, Barrett M82, CheyTac Intervention M200 keskin nişancı tüfeklerini bilmeyenimiz yoktur ancak bunların yanında Avrupa’da da çok değerli üreticiler vardır.
Heckler & Koch PSG1 ile, Accuracy International AS50 ve L115A serisi ile, Sig-Sauer SSG 3000 ile oldukça bilinirlik kazanmıştır. Biraz daha doğuya geldiğimizde en çok kullanılan yarı otomatik silah sistemlerinden olan ve Orta Doğu’da “kanas” olarak bilinen Dragunov marka silahlar göze çarpar. Dünyada en çok üretimi yapılan uzun menzilli isabet atış silahları SVD Dragunov olarak geçer.
Bunların yanında Kosova Savaşı’nda adından sıkça söz ettiren ZASTAVA keskin nişancı tüfekleri de yine çok bilinen yarı otomatik silah sistemlerindendir. Ve son olarak bahsedeceğimiz silah sistemi, yerli keskin nişancı tüfeği olarak bilinen Bora-12; .308 Winchester kalibreye sahip kurma kolu ile beslenen şarjörlü bir tüfektir. Yerli üretim çatal ayak ve dürbün ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.
Ancak olay sadece fabrikadan çıkarılan basit bir namlu-kundak-dürbün üzerinden dönen bir atış olayı değildir. Yani “en uzun menzilli keskin nişancı tüfeği” demek yanlış bir tanım olur. Bu durum, isabetin o kadar önemli olmadığı makineli tüfekler için geçerli olabilir ama isabetin sürekliliğinin hedeflendiği uzak mesafe atış silah sistemleri için geçerli değildir çünkü muharebede bu atışların devamlılığı çok önemlidir.
Genel olarak yorum yapacak olursak; büyük kalibreler daha uzağa atmaya daha elverişlidirler çünkü balistik emsal değerleri daha yüksektir ve dış etkenlerden daha az etkilenirler. Bu yüzden en uzak mesafe atışlarını yapan tüfekler hep .338 Lapua Magnum ve üzeri çaplardadır. Daha düşük kalibrelerle örneğin .300 Winchester Magnum’u ele alalım; en yüksek 1500-1600 metreye kadar atabiliyorken .338 Lapua Magnum ile iyi bir tüfek hakimiyetiyle rahatça 2000 metre üzerine çıkabilirsiniz.
bu silah 2236 metrede hedefini vurmuştur nokta atışı bin metre bunu ani bir çatışmada kullanamasın
Nokta atışı terimi isabet silahları için artık kullanılmıyor ama çok kuvvetli ve düz bir silah. 900 metreye 8mrad da atıyor, bayağı düz ve rüzgardan az etkilenen bir mühimmat. 2200 üzeri atışı yapan sniper Craig Harrison, gerçekten çok güzel atmış aşağıya doğru eğimli bir atıştı. Ama ani çatışma konusunda sniper timi her zaman kamufle olur ve çatışmayı yönetir, dolayısıyla ani bir çatışmada kullanamamak gibi bir durum aslında yok. Bağlı olduğu time fazla yakın çalışan sniper timi de aslında kayıptır çünkü zaten arkadaşlarıyla bir arada çok az bulunması gereken devamlı Ghillie altında gözlem yapan bir unsurun ani çatışmada timle yan yana olması kendini ele vermesi demek. Biz genelde bir gece önceden çıkarız hatta sızar rapor veririz. Şimdi Rus Ordusu da tüm sniper silahlarını 338 Lap Mag olarak modernize ediyor. Gerçekten güzel kalibre, selamlar