Silah Temizleme ve Bakımı

  • Zekican KOĞUŞ Zekican KOĞUŞ

Günlük olarak yanınızda taşısanız da atıştan atışa keyfini almak için kullansanız da mutlaka silahlar da diğer her şey gibi kirlenir. Silah temizleme, görüntüden önce silah ömrünü etkilediğinden dolayı önemlidir. Motorlu araçlara kilometre bakımı yapıldığı gibi ateşli silahlara da aynı şekilde silah bakımı adı altında bir kontrol ve temizlik işlemi yapılmalıdır. Bu, hem kullanıcıya silahın genel durumuyla ilgili gerekli bilgiyi verir hem de hareketli aksamı temiz olan silah zor tutukluk yapar. Yani silah bakımı haftalık bir prosedür ya da bir ritüel değil, canımızı emanet ettiğimiz silahımızın mekaniğine ve parçalarına yapılması gereken bir hizmettir.

Silahta biriken kirin iki kaynağı vardır;

  • Taşıma koşulları
  • Atış

Taşıma koşulları silahın daha çok kozmetik olarak görüntüsünün değişmesi, hafif çizikler alması, toz toplaması gibi özetlenebilir. Atış ise yönlendirilen bir patlama olduğundan silah üzerinde birçok şekilde kalıntı bırakır. Namlu içine sıvanan bakır, mekanizmada biriken yanmış barut kurumu ve üzerine daha fazla barut kalıntısı birikmiş yağ kalıntısı en çok bulunan örneklerdir.

Bazen silahın kullanımına bağlı olarak; çamur, kadife, pamuk ya da ip kalıntıları da bulunabilir. Bunların temizliği teknik temizlik değildir ve silah temizliği bu tür kirin silahtan arındırılmasını kapsamaz. Yukarıda saydığımız bütün konular estetik yönünden önce silahın çalışma mekaniğini etkileyeceğinden silah bakımı hayati önem taşır.

Silah Bakımı Ne Anlama Gelir?

Silah içindeki bütün mekanizmaların kusursuz çalışabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Bunun içinde en önemli tedbir silah temizliğidir. Silah temizliği, sadece silahın çalışma mekaniğini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda çekirdeğin terminal balistiğini yani merminin gideceği yolu da etkiler. Bununla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “temiz soğuk namlu” kuramını açıkladığımız blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz. https://trajektor.com.tr/dope-nedir-nasil-uygulanir/

Silah Temizliği Nedir? Ne Değildir?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki silah temizliği asla ve asla silahtan fışkırana kadar ona yağ sürmek değildir. Hatta kullandığınız yağ, yanmış barut kalıntılarıyla birikerek silahın çalışmasını yavaşlatır. Yani silah temizliği yağ ile yapılmaz.

Gaz yağı silah temizleme, silah temizleme yağı, makine yağı ile silah temizleme gibi konuları unutabilirsiniz. Balata spreyi, mazot, gibi kimyasalların silahın çeliği ile nasıl bir etkileşime girdiğini bilmeden silah temizleme işlemi yapılması, silahın çeliğine zarar verir. Silah temizlerken alüminyum, plastik ve diğer aksama zarar vermeyen solüsyon kullanılmalıdır. Silah temizliği ya da silah bakımı yaparken aslında silahlarımızın ömrünü kısalttığımız bir işlem yapmak canımızı emanet ettiğimiz bir malzemeyi silah olmaktan çıkartıp el bombası da yapabilir. Bu yüzden biz hazır silah temizleme kitleri yerine silahların aksamlarının özelliklerini araştırıp öğrenerek kendi silah temizleme kitlerinizi toplamanızı öneriyoruz. Bunun için iyi bir silah temizleme solventi, silah bakım seti, ya da ayrı olarak harbi ve bez kullanımına uygun uçlar, uygun bir fırça, genel olarak sizin kullanacağınız silah temizleme aparatları, sizin için silah temizleme kiti olur ve amacınıza daha çok hitap eder.

silah temizleme ve bakımı

Peki Silahları Silah Yağı ile Temizleyemiyorsak Neyle Temizlemeliyiz?

Silah temizleme konusunda silahı ele alırken iki parça olarak değerlendireceğiz;

  • Namlu
  • Diğer bütün parçalar

Silahın namlusu özellikle yivli silahlarda çok daha farklı bir yapıya sahip olduğu için özellikle namlu içini, silahın genel aksamından ayrı değerlendirmek gerekir. Burada bir kesin kural daha aktaralım; silahların namlusu asla yağ ile temizlenmez.  Namlu içine sadece silahla atış yapılmayacaksa koruma amaçlı yağ sürülür ve atış yapılmadan önce mutlaka yağ kalıntıları sökülerek atışa başlanır. Aksi durumda silah namlusundan içeri yağ girmesi demek namludan çıkarken çekirdeğin dönme aerodinamiğinin bozulması demektir. Daha kısa namluya sahip silahlarda daha az etkisi görülse de dünyada silahlar üzerine doğru bilinen en yanlış konu silah namlusuna yağ sıkılmasıdır. Silah temizliği namlu içine yağ sıkarak yapılmış ise o silah temizlenmemiş sayılır. Çünkü sıkılan yağ barut kalıntısını bile temizlemeye yetecek bir solüsyon içermez. Bu durumda aslında yağ uygulaması silahın sadece oksijenle birleşmesini engellemek ya da birbirine dokunan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi kontrol altına almak için yapılabilir. Kullanmadığımız durumlarda biz de silahlarımızın namlu içi dahil bazı bölümlerine yağ sürüyoruz ancak bu uygulama parçaları temizlemek için değil, ancak korumak için yapılıyor.

Peki Silah Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Bunun için her şeyden önce güvenlik kontrolünü yapmalısınız. Her yıl kaç kişinin silahını temizleme maksatlı kendini ya da yakınlarını öldürdüğünü duyduğumuzda bunun hala dünyada en önemli kural olduğunu görebiliyoruz.

SİLAHINIZIN ŞARJÖRÜNÜ ÇIKARIN VE HAZNEDE MÜHİMMAT OLMADIĞINA EMİN OLUN

  • Silahınızı sahra sökümüne parçalayın. Mekanizma, varsa kurma kolu, namlu, yaylar ve milleri tekrar takabileceğiniz şekilde ayarlarına dikkat ederek sökün.
  • Bu parçalar kullanıldıkça barut patlaması kalıntıları içerir. Bu yüzden barut çözebilen bir solüsyon kullandığınızdan emin olun. Tolun Silah temizleme solüsyonu için tıklayın
  • Bir beze bol miktarda genel temizleyici döküp silahta oluşan barut kalıntılarını çözene kadar bezi kirli parçalara sürün ve kalıplaşmış kalıntıları çözmesi için bir süre bekleyin
  • Silahınızın ana gövdesini genel temizleyici sıktığınız bir bez ile temizleyin ve çözülen barut kalıntısının bezde bıraktığı kir durumuna göre işlemi tekrarlayın

Silahın dış kaplamasını temizlemek için de genel temizleyici kullanabilirsiniz.

  • Silahın iğnesini, kurma kolunu ve iç aksam millerini de temizleme prosedürüne dahil edebilirsiniz.
  • Silah temizleme işlemi bittiğinde, silahın öncelikle birbirine dokunan ve hareketli parçalarını tespit edip metal o parçaların yüzeylerine birikme yapmayacak kadar yağ uygulayın. Bunu yaparken bizim tercihimiz damlalıktan bir damla sürmek yerine bir beze uygulayıp bezdeki yağı metal aksama yedirmektir. Bazen damlalar yerçekimiyle aşağı doğru akarak farklı yerlerde birikmeler yapabiliyor.

Silah Temizliği – Namlu İçi Nasıl Temizlenir?

Namlu içinde çekirdek seyahat ettiğinden, namlu içini temizleme şekliniz genel silah temizliğinden biraz daha farklı olmalı. Namlu içine kullanılacak solüsyonun barut kalıntılarının yanında bakır da çözmesi gerekiyor çünkü bakır, yiv set aralıklarına özellikle atış patlamasında artan ısıyla sıvanarak silahın atış dinamiğini etkiler ve silah ömrünü kısaltır. Bu yüzden namlu temizliği de silah temizliği kadar önemlidir.

  • Namlu içi temizliğini yaparken öncelikle bir harbiye ihtiyacınız var. Burada, anlatılanın aksine kurum kırma işlemi o kadar da önemli değildir çünkü doğru solventi kullanarak doğru şekilde yapacağınız işlem aslında namlu çeliği kadar sert bir çeliğe zarar vermez. Ya da askeri okullarda öğretildiği gibi her şeyden önce kurum kırma yapmak sizi kurtarmaz çünkü kullanacağınız solüsyon zaten kurumla tepkimeye girerek namlu içindeki kurum kalıntılarını yumuşatır. Tardu Silah temizleme köpüğü için tıklayın
  • Namlu içine uygulayacağınız temizleyiciyi uygulayın ve reaksiyon süresi kadar bekleyin. Bu süre çoğunlukla birkaç dakikayı geçmeyecektir. Yukarıda genel silah temizliği konusunda bahsettiğimiz bezde biriken kiri ölçerek silah temizliği yapmak bu durum için de kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu yüzden bez için biz çoğunlukla açık renkler kullanırız ki biriken kir kendini belli etsin. Burada bilgilendirelim; temizleyici solüsyonla reaksiyona giren bakır, mavi rengini alır.
  • Namlu içindeki kir yumuşadıktan sonra temiz bir bezi namlunun içinden geçirerek çıkan kiri namludan alın. Bu işlemi tekrar ettikten sonra yeniden namlu içine solüsyon uygulayarak namlu içinde hiç kir kalmayana kadar solüsyon-bez ikilisine devam edin. Namlu temizlendikçe namludan geçen bez temiz çıkacaktır.
  • Namluyu bakır, kurşun, barut kalıntısından ve kirden arındırdıktan sonra namluda oluşan çiziklerin havayla temas edip namlu çeliğine nüfuz etmemesi için az miktarda koruma yağı döktüğünüz bez parçasını namlu içinden geçirerek namluyu beklemeye hazır hale getirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu atış yapmadan önce namluyu yağdan arındırmanız gerekiyor. Bunun için temizleme solüsyonu ya da alkol sıktığınız bir bez parçasını namlu içinden geçirebilirsiniz.

Genel hatlarıyla aktardığımız silah temizleme ve silah bakımı bu şekilde. Burada edineceğiniz en önemli bilgi silahın dışının değil, mekanizmasının temiz olması gerektiği. Dışı çok temiz olmayan bir araç sizi A noktasından B noktasına götürecektir ancak mekanik aksamı arızalı bir aracı muhtemelen bulunduğu yerden hareket ettiremezsiniz.

Umuyoruz ki bu yazıyı okuyunca sizdeki silah temizleme yağı algısını kırabilmişizdir. Silah temizliği ve silah bakımı ile ilgili sorularınızı iletişim hattı üzerinden bize sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8  +  2  =