Keskin Nişancı Hesaplamaları

  • Zekican KOĞUŞ Zekican KOĞUŞ
  • 2 yorum

Keskin Nişancı Hesaplamaları Nedir?

Keskin nişancı hesaplamaları, en basit tanımıyla kovandan çıkan merminin düşeceği noktanın dürbün artikılı ve dürbün kuleleri yardımıyla tahmin edilmesini sağlayan hesaplamalardır. Ne kadar iyi hesaplama yapılırsa merminin ulaştığı nokta, mesafe uzak bile olsa istenen nokta olur. Pratikte bakıldığında aslında tam olarak belirli bir hesaplamayı içermese de genel olarak mermi çekirdeğinin vurduğu noktayı nişan alınan noktaya yakınlaştırmak için yapılan hesaplamalardır.

Bu hesaplamalarda temel olarak kullanılan altı ana başlık vardır;

  • Çekirdek Düşmesini Hesaplama
  • Temiz Soğuk Namlu Hesaplama
  • Rüzgar Faktörünü Hesaplama
  • Mermi Yolunu Hesaplama (Mermi Trajektörü)
  • Mesafe Hesaplama
  • Eğim Hesaplama

Yukarıdaki konular dışında çekirdeğe etki eden birçok değer bulunmaktadır. Nem, sıcaklık, hava basıncı, rakım bunlardan bazılarıdır ancak taktik atıcılıkta sıfırlamayı etkilediği için biz bu yazımızda mesafe uzadıkça değişen değerleri askeri yönden ele alacağız. Yazılanların haricinde, yarışma hesaplamalarında sabit değerler ya da avcılıkta gün içinde değişebilen değerler üzerinden konuşursak onlarca farklı hesaplama grubu çıkabilir.

Keskin Nişancı Hesaplamalarının Uygulama Yöntemleri

Aynı zamanda bu başlıkların tamamında uygulanan yöntemler iki şekilde karşımıza çıkar;

  • Dürbün artikılını rakamsal değerlere göre dikey ve yatay çekme
  • Dürbün kulesinden sayı değerleri üzerinden ayar yapma

Yani bütün bu hesaplamalar aslında sadece iki yöntemin nasıl uygulanacağına bağlıdır ve bunlar da tamamen atıcının tercihidir. Hep söylediğimiz gibi “İsabet atıcılığının %90’ı tercihtir.”

Kimisi rüzgarı sağ tamburdan ayarlamak ister, kimisi sağa veya sola çekerek ayarlar.

Ya da kimi keskin nişancı tüfeğini 100 metrede sıfırlar, kimisi de 200 metrede sıfırlar.

Ve bunların hiçbirisi bir diğerine göre daha doğru hareket etmez. Doğru şekilde hesaplayıp doğru atışlar çıkarttıktan sonra hepsi istisnasız doğrudur. Bu yüzden isabet atıcılığında farklı öğretiler olsa bile bu tercihlerden meydana gelmektedir.

Keskin Nişancılar Bu Hesaplamaları Nasıl Yapar?

Hesaplamalar da aynı şekilde belirli tercihler sonucu belirlenir. Bazı keskin nişancılar üçgenleme yöntemiyle mesafelerini hesaplarken bazıları lazer beslemeli mesafe ölçer kullanarak hesaplar. Aynı şey eğim hesaplamaları için de geçerlidir; bazısı “Slope Doper” tarzı bir kılavuz kullanırken bazı atıcılar mesafe ölçerlerinin açıölçerlerini kullanmaktan hoşlanırlar. Trajektör Savunma olarak biz diyoruz ki ne kadar çok öğretiye hakim olursanız, arazide hata yapma olasılığınız o kadar düşer. Yani çok yağışlı bir havada mesafe ölçer, lazer sinyallerinin kırılması sonucu doğru gösteremeyebilir ya da kılavuzunuz yere düşüp kırılabilir. Hesaplamalarda önemli olan öncelikle her bir yöntemi bir diğerinin yerine kullanabilmektir. Çünkü özellikle keskin nişancı atış hesaplamaları zaman kaybetmeden yapabilmenin hayati önemi vardır. Bu yüzden birçoğu tüfeklerinde ya da göz uzaklığındaki malzemelerinde daha önceden denedikleri atış veri kartlarını taşırlar.

Bu kartlar, genelde değişken mesafeler için hazırlanır (300mt, 700mt, 1400mt gibi). Mesafeler değiştikçe merminin etkilenmesi çok değişken olduğundan bu çözümler genelde ondalık sayılara kadar bilgi içerir (4.1 MIL/17.25MOA gibi) ve dürbün kulesinden nasıl bir sayı değeri ayarlanması gerektiğini bildirir. Bu kartın adı “DOPE Card” olarak geçer ve özellikle aynı coğrafyada sürekli çalışan sniper için çoklu hedeflerin bulunduğu arazilerde hızlı dönüşüm için ayarlama süresini kısaltmak söz konusu olduğundan, DOPE almak yani önceki atışlara göre mesafe hesaplamak çok önemli bir konudur. DOPE ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak için trajektor.com.tr adresinde “DOPE Nedir?” başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Başarılı bir atış için merminin vuracağı noktayı nişan alınan noktaya yaklaştırmak amaç olduğundan, aslında tüm hesaplamalar çekirdeğin yolunu yani mermi trajektörünü etkileyecek faktörlerin ölçülebilir niteliklere indirilerek başarılı atışlar çıkarılması içindir. Yani işin teori ve hesap kısımları keskin nişancılar için bu hesaplamaların doğru yapılması ile ilgilidir. Grupman ve statik hedef çalışmaları da bu hesaplamaların uygulamaya geçirilmesi ile ilgilidir. Keskin nişancı okullarında bu ikisinden sonraki aşama ise keskin nişancıyı muharebe şartlarına hazırlamak ve hangi birimin keskin nişancılığını yapıyorsa o görevlere özel eğitimleri vermek olarak belirlenmiştir.

keskin nişancı hesaplamaları

“Keskin Nişancı Hesaplamaları” hakkında 2 yorum

  1. Merhabalar accuracy tüfegi ve 338 lapua fısegin uzak mesafelere atıs ve not aldıgınız önemli hususlar nelerdı paylasabılırmısınız. Keskın nısancı bu atısları nasıl yapar? Baslıgının aktındakı resımde gözüktüğü not gibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1  +  3  =