Keskin Nişancılıkta Rüzgar Faktörü

  • Zekican KOĞUŞ Zekican KOĞUŞ

keskin nişancılıkta rüzgar faktörü

Namludan çıkan çekirdeği yer çekimi ile birlikte en çok etkileyen faktör rüzgardır.

Yine namludan çıkan çekirdeği en ölçülemez şekilde etkileyen faktör de rüzgardır.

Yeni başlayan atıcının yüz metre atışlarını düzelttikten sonraki baş belası da rüzgardır.

Atışların her defasında, bilerek ve isteyerek hedefe gönderilmesinde rüzgar estimasyonunu iyi yapabilmenin etkisi büyüktür. Çünkü her an değişen bir rüzgar faktörü vardır ve en az hesaplanabilen faktör budur. Rüzgar değişkeni doğal bir etken olduğundan ve sıfıra indirilemeyeceğinden, bulunulan ortamda rüzgarı dikkate alarak atış yapmak çok önemlidir.

​Keskin Nişancı için Rüzgarı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Rüzgarı hesaplama, dürbünden ya da rüzgar kulesinden, ne kadar ve hangi yöne çekmek gerektiğini tayin etmektir. Bunu da ancak son atış pozisyonunuzu iyi gözlemleyerek yapabilirsiniz. Belirli bir sabit hesabı olmaması ve mermi trajektöründeki rüzgarın mesafe uzadıkça değişme ihtimalinin çok olması nedeniyle bu faktör, grupman değeriniz çok iyi bile olsa uzak mesafelere atışlar yapmanızı engelleyebilir. Eğer bulunduğunuz coğrafi koşulları tanımlayıp atışa etkisini bilmiyorsanız, elinizdeki pahalı ölçüm cihazları çok işinize yaramaz. Kaldı ki keskin nişancılıkta da elektronik cihazların azı karar çoğu zarardır.

Rüzgarı estime ederken iki unsura bakılır;

  1. Rüzgarın Yönü
  2. Rüzgarın Şiddeti

Rüzgarın Atışa Etkisi ve Düzeltmeler

keskin nişancılıkta rüzgar etkisi

Bu ikisini namlu çıkış anından hedefe varış anına kadar göz önünde bulunduran atıcı, keskin nişancılıkta rüzgarın etkilerini ve atışa etkisini azaltıp değişkenleri kontrol edebilir. Ancak rüzgarı okumak, sadece yönünü ve şiddetini estime etmek değildir. Rüzgarın atışlarına etkilerini gözlemleyen ve belirli balistik bilgiye sahip olan atıcı rüzgarın nişan alınan noktayla çekirdeğin gittiği nokta arasındaki etkilerini be bu etkileri azaltmanın yöntemlerini inceleyebilir. Yani atıcının öncelikle kendi kalibresini, sıfırlamasını, tetik kontrolünü, dürbününü odağını ve saymadığımız birçok değişkeni biliyor olmalıdır ki dışarıdan gelen bu değişkenin nasıl etki ettiğini sayı değeri olarak (MIL-DOT ya da MilR) düzeltme imkanı bulabilsin. “Dürbün Ayarı ve Rüzgar Hesaplama” adlı makalemiz de bu konuda işinize yarayacak bilgiler içeriyor, bir göz atabilirsiniz.

Atıcılıkta yetenek, öncelikle yukarıda bahsettiğimiz değişkenler kontrol edildikten sonra devreye girer. Bazı atıcılar, silah sitemini ellerine aldıkları andan itibaren rüzgarın ne kadar çekme yapacaklarını hissederler bu durum “his faktörü” olarak adlandırılır. Ancak bu sadece gelişmenin hızlı olmasını sağlar. Yani normalde yeni kursiyerlerde rüzgar faktörünü silaha ve dış balistiğe adapte etmenin süresi yedi gün tutarken yeteneklerini kullanarak bunu dört günde bitiren keskin nişancılar mevcuttur. Yine de her konuda olduğu gibi bu konuda da en iyi keskin nişancı, en çok pratik yapıp atışlarını en çok gözlemleyen keskin nişancıdır. Rüzgar faktörünü ve çekirdeği çekme etkisini inceleyebilmek için ilk olarak ihtiyaç duyacağınız bilgiler, silah sisteminizin ve mühimmatınızın özelliklerini bilmeye ihtiyacınız vardır. Bunun için başlangıç olarak “Balistik ve Kalibre” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Bahsettiğimiz yazımızda balistik biliminin atıcılıkta uygulanması için temel bilgileri görebileceksiniz.

Uzak mesafe isabet atıcıları, yeteneklerini pratikle birleştirirlerse rüzgarı iyi hesaplayıp daha uzak mesafelerden coğrafi etkenleri hesaba katarak isabetli atışlar çıkarabilirler. Aksi durumlarda; sadece kaliteli hesaplayıcılar ve oyuncaklar ya da sadece yetenek, pratik olmaksızın şansı zorlamaktan öteye gitmez. Bu durumda da hesaplayıcı ve oyuncaklar size hizmet etmiş olmaz, siz onlara hizmet etmiş olursunuz. Rüzgar faktörünü daha iyi tanımak ve coğrafi koşulların atışlarınızı etkilemesi ile ilgili konuları görmek isterseniz, Uzak Mesafe Atıcısı Yetiştirme Programı’na katılabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30  +    =  37