Mosin Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Üzerinde PU dürbün olanları keskin nişancı tüfeği olarak üretilmiştir. Tüfek, 1891 yılında Rus Yüzbaşı Sergei Mosin tarafından tasarlanmış, Belçikalı firma Nagant tarafından üretilmiştir. Özellikle Sivastopol ve Stalingrad Muharebelerinde Sovyet keskin nişancıları tarafından sık kullanılan tüfek, İkinci Dünya Savaşı sonrası 1965 yılına kadar 37 milyondan fazla üretilmiştir. 1998 yılına kadar hizmette kalan tüfek; Rus – Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca aktif kullanılmıştır. Dünyanın en ölümcül keskin nişancısı kabul edilen Simo Hayha da görevi boyunca Mosin Nagant Kullanmıştır.
Mosin Nagant’ın Üretilme Sebebi
Mosin Nagant tüfeğiyle ilgili asıl şaşırtıcı bilgi üretim amacında saklıdır. 1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşı sonrasında Rus Çarlığı, Türklerle olan muharebelerinde Osmanlı Ordusu’nun kullandığı Winchester’a üstünlük sağlayamadıkları için yeni bir tüfek arayışına girmişler ve Mosin Nagant’ın ortaya çıkmasını sağlamışlar. Mosin Nagant tüfeğinin düşünme, araştırma, tasarlanma, geliştirme ve üretim süreci 13 yıl sürmüştür.
Türklerin kullandığı, Birleşik Krallık üretimi Winchester ve Martini Henry tüfekleri, g o günün şartlarında oldukça kalabalık olan Rus piyadesinin elindeki tüfeklerden oldukça uzun menzilli ve ateş gücü açısından zengin olduğu için Rus Çarlığı yeni piyade tüfekleri olarak Mosin Nagant’ı kullanmıştır. Ordunun ihtiyacına göre seri üretime geçen ünlü Rus tüfekleri, Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyet Rusya tarafından Millet Meclisi’ne hibe edilmiştir. Rus yapımı tüfekler Kurtuluş Savaşı’ndan önce 1. Dünya Savaşı’nda da kullanılmış, ordularda en uzun süre kullanılan tüfek olarak tarihe geçmiştir.
Mosin Nagant Özellikleri
Mosin Nagant menzili diğer tüfeklere üstünlük kurması açısından 7.62x54mm’lik mühimmat kullanır. Namlusu, çekirdeği daha uzağa ulaştırmak amacıyla benzerlerinden daha uzun tasarlanmıştır. Bunun yanında zor koşullarda çalışması ve isabetli atışı Mosin Nagant’ı başarıya götüren özelliklerindendir. Tüfek, 730 mm namlu uzunluğuna sahip olmakla birlikte 7.62x54R kalibreli 5 adet mermi almaktadır.
Mosin Nagant Kullanan En Ünlü Keskin Nişancılar
- Vassili Zaitsev (Stalingrad Muharebeleri)
- Simo Hayha (Kış Savaşı)
- Lyudmilla Pavlichenko (Sivastopol ve Stalingrad Muharebeleri)
- Roza Shanina (Doğu Prusya Muharebesi)
Mosin Nagant fiyatı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusu’na getirdiği başarılar baz alındığında paha biçilemez kabul edilir. Günümüzde antikacıların çok değerli parçalarından biri olarak kabul edilir ve benzeri Kar 98k ya da Mauser gibi sıkça rastlanılmamaktadır. Sovyet Ordusu’nda 7.62 kalibreli Nagant tabanca ile mühimmat ölçüsü aynı olması, ordu ekonomisi için önemli olduğundan Nagant tabanca ve Nagant tüfekler aynı namlu ölçüsüne sahiptir. Yüzlerce piyade tarafından da kullanılan Mosin Nagant, Alman Karabiner 98k silahı kullanan Alman keskin nişancılarıyla mücadele eden Rus keskin nişancılarının en çok tercih ettiği keskin nişancı tüfeğidir ve keskin nişancı eğitimi içinde ilk tercihler arasında yer almıştır. Ruslar, tüfeğin Çin’de daha ucuz olmasına rağmen orada seri üretime geçmesine izin vermemiş, Çin de dahil olmak üzere bütün ülkelere ihraç yoluyla silah satmışlardır.